Úvod  -> Film v Praze  ->  Film v Praze

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Akce již proběhla

12.2. - 19.3.2018

Akce již proběhla


Aktuální Film v Praze


Út

Velký Mlýn, U Českých loděnic 40/6, Praha (okres Praha)


250 Kč

Přijďte se zanořit do Saharské pouště a nechat se dotknout autentickými příběhy tří odvážných poutníků na cestě ke své hluboké pravdě a ke své duši. Po filmu bude následovat diskuze s průvod...více

Po

Obecní Dům, nám. Republiky 1090, Praha (okres Praha)


99 Kč

The Gaming Music Live Vol. 2Bohemian Symphony Orchestra Prague představí ve Smetanově síni Obecního domu v Praze 10.6.2024 pokračování úspěšného projektu The Gaming Music Live. To nejlepší z hudby videoher bude provázet unikátní video projekce a světelná choreografie.Se svým prog...více



Popis akce Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od skvělého finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní debut Zločin a trest, natočený podle jeho scénáře jako adaptace stejnojmenného Dostojevského románu. Dalšími snímky budou legendární Leningradští kovbojové dobývají Ameriku, Muž bez minulosti, díky kterému se dostal do podvědomí veřejnosti a další filmy z jeho rozsáhlého díla. Přehlídka Kaurismäkiho filmů obsadí pondělky v břevnovském kině Dlabačov a v programu bude od 12. února do 19. března.

Filmový samouk a samorost Aki Kaurismäki (nar. 1957) je spolu se svým bratrem Mikou nejznámějším finským filmovým režisérem. Než se vůbec dostal k režii prošel kariérní dráhou pošťáka, umývače nádobí, a především filmového scénáristy, kdy se do roku 1983 podílel na scénářích svého staršího bratra Mika. „Po svém prvním samostatném filmu Zločin a trest začal Aki Kaurismäki točit pravidelně autorské snímky plné osobitého humoru a poetiky. Ve svých snímcích vytváří vlastní obraz Finska, takzvanou Akilandii, kde se periferie stává centrem,“ vysvětluje Kristina Charvátová z kina Dlabačov výběr filmů tohoto finského autora pro únorovou a březnovou přehlídku. Za své snímky sbírá řadu mezinárodních ocenění, jeho film Světla v soumraku měl být nominován na Oscara, což však Aki Kaurismäki odmítl kvůli účasti USA ve válce v Iráku. Jeho film Muž bez minulosti, který v loňském roce uvedl Filmový festival v Karlových Varech, získal prestižní ocenění Grand Prix v Cannes. Z loňského Berlinale si odvezl Stříbrného medvěda za nejlepší režii za svou novinku Druhá strana naděje.

Kino Dlabačov uvede následující snímky Akiho Kaurismäkiho během těchto pondělních projekcí za skvělých 80 Kč.

Pondělí 12.02. 19:00

Zločin a trest

Pondělí 12.2. 21:00

Stíny v ráji

Pondělí 19.2. 19:00

Leningradští kovbojové dobývají Ameriku

Pondělí 19.2. 21:00

Smlouva s vrahem

Pondělí 26.2. 19:00

Děvče ze sirkárny

Pondělí 26.2. 21:00

Bohémský život

Pondělí 5.3.   19:00

Juha

Pondělí 5.3.   21:00

Muž bez minulosti

Pondělí 12.3. 19:00

Světla v soumraku

Pondělí 12.3. 21:00

Druhá strana naděje

Pondělí 19.3. 19:00

Druhá strana naděje

Pondělí 19.3. 21:00

Le Havre

Vstupenky si je možné už v tuto chvíli zakoupit v pokladně kina nebo na dlabacov.cz.

Zločin a trest je Kaurismäkiho první celovečerní film, natočený dle stejnojmenné literární předlohy Dostojevského, děj je však přenesen do současných Helsinek.

Stíny v ráji je milostným příběhem popeláře a pokladní zasazený do chladné a drsné kulisy finského nepřikrášleného světa.

Kulturním road-movie Leningradští kovbojové dobývají Ameriku, kterou vykreslil jako parodii na „nejhorší rokenrolovou kapelu světu“, si získal přízeň diváků i hudebních fanoušků.

Smlouva s vrahem pojednává o pracovníkovi londýnských vodáren, který není schopen spáchat sebevraždu a najme si vraha, aby za něj vykonal tuto práci, mezitím se však zamiluje…

Námět na film Děvče ze sirkárny vznikl na popud povědomí, které se v 80. letech ve Finsku šířilo, že neexistuje dostatek zajímavých témat na film. Snímek proto pojednává o obyčejné sirce. Sleduje kde a kdo sirky vyrábí, a tento výchozí moment odstartuje dějový řetězec do antických rozměrů.

Aki Kaurismäki se ve filmu Bohémský život opírá o román Ze života pařížské bohémy od Henryho Murgera a také trochu o Pucciniho operu Bohéma. Jedná se o melodramatický snímek balancující na jemné hranici mezi vážností a sarkasmem.

Film Juha je příběhem manželského trojúhelníku (venkovská žena, její jednoduchý muž a městský světák), kde se podle autora zbytečně nemluví a trochu ticha přeci neuškodí.

Muž bez minulosti je příběhem muže, který po incidentu ztratí paměť a pak je nucen začít nový život. Jak naloží se svojí minulostí, když si vybudoval novou identitu a je mu v ní dobře?

Světla v soumraku vypráví příběh osamělého hlídače, do jehož nudného a osamělého života vplouvá tajemná žena.

V hořkosladké komedii Druhá strana naděje vypráví o stárnoucím podomním obchodníkovi, který se rozhodne opustit svoji ženu alkoholičku a uvadající živnost a zakoupí nevýdělečnou restauraci.

Le Havre je příběhem sympatického čističe bot, odehrávajícím se ve francouzského přístavní městě. Muž se rozhodne pomoci třináctiletému africkému chlapci, který je na útěku před policií a následnou deportací.

Přehlídkou filmů kino Dlabačov navazuje na tradici uvádět kvalitní snímky pro náročné diváky, ale také přilákat další diváky na zajímavou tvorbu, kterou nenajdou v multikinech. Dlabačov nabízí jak filmové novinky, tak festivalové filmy, které spojuje určitý společný prvek, v tomto případě jméno režiséra. V programu dále najdete filmy pro seniory i rodiče s dětmi, nechybí dokumenty a pravidelný filmový klub. Kromě filmů program Dlabačova doplňují divadelní představení pro děti a dospělé.

Kde?

Kino Dlabačov sídlí vedle hotelu Orea Pyramida, ulice Bělohorská 24. Dostupné tramvají č. 22, 23, 25 a 97/ Bus 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).


Další film v Praze
ULOŽIT SI TUTO AKCI