Úvod  -> Sportovní akce v Jihomoravském kraji  ->  Sportovní akce v Brně

Online:Expedice Gasherbrum I 2019 (8086 m) / Honza Trávníček- Brno

Akce již proběhla

11.05.2020

Akce již proběhla

Expediční klubovna, Jezuitská 1, Brno


Aktuální Sportovní akce v Brně


Ne

Winning Group Arena (hala Rondo) Brno (okres Brno - město)


350,-

Rozhodující bitva o mistrovství světa je tu Blíží se zápas o všechno. Mužská reprezentace vyzve v rozhodující odvetě baráže o mistrovství světa na domácí půdě Rumunsko. Emoce vyvrchol&iac...více



Popis kulturní akce Online:Expedice Gasherbrum I 2019 (8086 m) / Honza Trávníček- Brno

Přeneste se s námi do neklidného Pákistánu, nekonečných horských údolí, na mohutné ledovce, pod majestátné štíty hor až na vrchol jedenácté nejvyšší hory světa Gasherbrum I (8086 m).

Přinášíme další ze série online přednášek na záchranu Expediční klubovny i na podporu přednášejících. A tentokrát jsme opět pozvali Honzu Trávníčka, který u nás sklidil velký úspěch s přednáškami i online vysíláním. Dokonce jsme se domluvili na celé sérii přednášek, které najdete vypsané na našem SMS ticketu.

Přednáška bude probíhat opět přes Zoom, každý od nás po zakoupení vstupenky mailem obdrží pozvánku k účasti (rozesíláme odpoledne před akcí). Honzu uvidíte přes kameru, můžete chatovat i ptát se na dotazy. Skoro jako přímo v Klubovně :)

A kdo by měl při přednášce žízeň, může si u nás na Jezuitské 6/1 vyzvednout pivko s sebou nebo si ho nechat přivézt až domů (po Brně rozvážíme od 200,-).

---

Píše se rok 2009. Dostal jsem nabídku, která se pro kopcolezce velice těžko odmítá. Po letech, kdy jsem si hory zamiloval a každou volnou chvilku se snažil prožít v kopečkách jsem dostal příležitost se podívat do těch nejvyšších. A ještě to bylo spojeno s jedním z nejkrásnějších treků na světě. Baltoro ledovec s výhledy na K2, Broad Peak, Gasherbrum I a Gasherbrum II. Ten poslední jmenovaný byl naším cílem. Naším? Naši plzeňskou partičku (Kamil Havlíček, Martin Liška, Kuba Vaněk a já) přizvali ke svému prvovýstupu zkušení matadoři Mára Holeček a Zdeněk Hrubý. Další do party byli severočeští pískaři David Knill a Jarda Netík.

Gasherbrum I. (8086 m) je jedenáctou nejvyšší horou světa a třetím nejvyšším vrcholem Pakistánu, hned po K2 a Nanga Parbat. Právě o tento vrchol se v létě roku 2009 pokusila skupina českých horolezců, a to hned dvěma výstupovými cestami. Náročnější cestu si zvolili Mára Holeček a Zdeněk Hrubý v rámci akce „Klättermusen NEW DECISION“, pokusí se o výstup na vrchol Gasherbrumu I. zcela novou dosud neslezenou cestou. Druhou skupinu tvořili HUMI Outdoor 2009, čtveřice plzeňských lezců, kteří se pokusili o výstup klasickou cestou, stejně jako další dva „účastníci zájezdu“ David Knill a Jaroslav Netík. Celá akce proběhla v červenci a srpnu 2009.

S myšlenkou vystoupit v tomto roce na vrchol Gasherbrum I. dosud neslezenou cestou přišel Mára Holeček, člen reprezentačního horolezeckého týmu ČR. Má za sebou prvovýstupy v Asii i Jižní Americe, z nichž některé byly oceněny jako české výstupy roku. K tomuto projektu se připojila i expedice HUMI Outdoor, skupina horolezců z Plzně (Honza Tráva Trávníček, Martin Lišin Liška, Kuba Vaněk a Kamílek Havlíček), kteří měli v plánu vystoupit na Gasherbrum I. klasickou cestou.

Výsledek, aneb jak bych to zhodnotil

Na Gasherbrum jsem odlítal se dvěma ze svých nejlepších kamarádů, Lišinem a Kamílkem a parádně jsme si sedli i s ostatními. Dva měsíce strávené nejen s Márou Holečkem a Zdeňkem Hrubým považuji za jedno z nejhezčích období mého působení v horách. Bohužel taková parta se asi potká jen jednou za 10 let. Možná z toho mám taky takhle dobré pocity, protože to pro mě byla první „osma“ a že jsme se tam dlouho „nepoflakovali“. Cca 14 dní po příchodu do BC jsme stáli na vrcholu.

Kromě toho, že se některým z nás povedl úspěšně vrchol, nastartovala se přátelství, které nás provázejí do dnes. Hrozně často vzpomínám na „prokecané“ večery při čekání na počasí. Bohužel s výborným společníkem a studnicí znalostí už žádný neproběhne. Zdenda Hrubý zahynul ve stěně Gasherbrumu I při opakovaném prvovýstupu v roce 2013. Toho roku, kdy jsme tam byli společně, se Márovi a Zdeňkovi ještě podařilo bezpečně sestoupit z výšky okolo 7000 m (Zdeňkovy zdravotní potíže).

 


Další sportovní akce v Brně
ULOŽIT SI TUTO AKCI

Online:Expedice Gasherbrum I 2019 (8086 m) / Honza Trávníček- Brno -Expediční klubovna, Jezuitská 1, Brno