Úvod  -> Výstavy v Jihomoravském kraji  ->  Výstavy v Brně

TITANIC VÝSTAVA - výstava v Brně

Akce již proběhla

19.05.2019

Akce již proběhla

Výstaviště Brno


Aktuální Výstavy v Brně




Zatím neexistuje žádná akce s parametry koncert, festival, divadlo, ani výstava 2024

Popis kulturní akce TITANIC VÝSTAVA - výstava v Brně

Titanic v Brně zůstává až do poloviny května - tato výstava je v Evropě naposledy.

Světová výstava Titanic, kterou mohli návštěvníci vidět v pavilonu C brněnského výstaviště již od října minulého roku, se bude prodlužovat. Kvůli obrovskému zájmu veřejnosti je výstava prodloužena až do 19. 5. 2019. Poté Titanic definitivně odpluje do dílen restaurátorů a v této podobě se do Evropy již nikdy nevrátí.

Výstava nabízí unikátní pohled na legendární plavidlo Titanic, který v roce 1912 klesl na dno oceánu. Součástí expozice je několik stovek předmětů vytažených z vraku slavného parníku. Zajímavé jsou také věrné rekonstrukce částí lodě, díky kterým se návštěvníci cítí, jako by na Titanic opravdu nastoupili.

"Těší nás obrovský zájem z řad návštěvníků. Je vidět, že Titanic je fenomén. Máme na výstavu spoustu kladných ohlasů, je výborně zpracovaná, odkrývá nové informace spojené s Titanikem a zároveň mapuje období počátku dvacátého století. Výstava je však v Evropě naposledy. Po jejím skončení 19. května budou všechny originální exponáty předány do rukou restaurátorů ve Spojených státech a není jasné, kdy a zda vůbec se do Evropy vrátí. I proto jsme moc rádi, že se podařilo vyjednat prodloužení výstavy," řekla kurátorka výstavy, Květa Havelková. Výstava je podle ní úspěšná také díky tomu, že je zajímavá pro celou rodinu. "Výstavu navštěvují všechny věkové kategorie. Muži asi nejvíce obdivují části výstavy věnované technickému vybavení lodi, ženy zase oceňují luxusní prostory francouzské kavárny nebo kajut první třídy, kde cestovala tehdejší smetánka. Pro děti je na výstavě připravena speciální dobrodružná stezka, na které plní zajímavé úkoly," dodala Květa Havelková a doplnila, že návštěva výstavy zabere zhruba dvě hodiny času.

Organizátoři výstavy připravili v jejím průběhu několik doprovodných akcí. Jednalo se o umístění téměř tunové sochy ledového Titaniku v centru Brna nebo o rekonstrukci slavné scény z populárního filmu Titanic režiséra Jamese Camerona. V tomto trendu chtějí pokračovat i do budoucna. "Pro několik šťastlivců, kteří vyhrají soutěž, chystáme dne 13. 3. luxusní romantickou večeři přímo na výstavě. Výherce pozveme do prostor první třídy na Titaniku, přímo do francouzské kavárny a naservírujeme jim menu, které bude inspirováno originálními menu z Titaniku," doplnila Květa Havelková. Večeři připraví jedna z nejrespektovanějších brněnských restaurací Retro Consistorium pod vedením šéfkuchaře Tomáše Žáčka.

"Jídelní lístky přímo z Titaniku nám poskytli sami vystavovatelé. My jsme z nich sestavili výsledné menu. Některé receptury jsme museli složitě dohledávat, aby byly autentické, ale nakonec se nám to povedlo," řekl šéfkuchař k přípravě večeře.

"Největším překvapením pro nás byl asi telecí vývar, a to z důvodu nevšední kombinace s portským vínem a mušlemi sv. Jakuba. Stejně tak nás udivilo zjištění, že Waldorfský pudink je často uváděn jako typický dezert podávaný právě na Titaniku," řekl Tomáš Žáček, šéfkuchař Retro Consistorium.

Následující doprovodnou akcí, kterou pořadatelé připravují, bude připomenutí 107 výročí potopení Titaniku, který se potopil 15. dubna 1912.
Další výstavy v Brně
ULOŽIT SI TUTO AKCI

TITANIC VÝSTAVA - výstava v Brně -Výstaviště Brno