Úvod  -> Výstavy v Královehradeckém kraji  ->  Výstavy v Náchodě

Muzeum papírových modelů Police nad Metují

Akce již proběhla

09.12.2013-31.01.2020

Akce již proběhla

Police nad Metují


Aktuální Výstavy v Náchodě




Zatím neexistuje žádná akce s parametry koncert, festival, divadlo, ani výstava 2024

Popis kulturní akce Muzeum papírových modelů Police nad Metují

Víte kde uvidíte nejmenší Zlatou uličku?

            Víte kde uvidíte letadlovou loď Yorktown?

            Víte kde uvidíte Albatros Robura Dobyvatele?

            Víte kde uvidíte Pražský hrad a Popelčin zámek pěkně pohromadě?

            Víte kde uvidíte dvě Kolosea vedle sebe?

            Víte jak uvidíte zbraň Terminátora?

            Víte kde uvidíte největší mouchu?

 

            No přece v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují.

 

Muzeum papírových modelů bylo otevřeno v roce 2012 v Polici nad Metují a stalo se tak druhým nejstarším muzeem papírových modelů na světě. Muzeum je vedle malých soukromých muzeí, díky více než 1200 exponáty, největším stálým vystavovatelem papírových modelů v České republice.  Představuje vývoj papírového modelářství od nejstarší známé papírové vystřihovánky ze 16.století, přes modely z časopisu ABC až po současnou tvorbu. Vystavuje díla nejen modelářů z České republiky, ale i z Polska, Slovenska a Německa. Expozice, na které se podílelo téměř 80 stavitelů modelů, včetně autorů a vydavatelů, potěší návštěvníky všech generací a díky své originalitě a jedinečnosti bude návštěvníky oslovovat opakovaně.

 

Prohlídka expozice nabízí „virtuální“ procházku světovou architekturou. V muzeu návštěvník spatří modely, se kterými se nikde jinde nesetká, takovým exponátem je např. model Pražského hradu od arch. Richarda Vyškovského, který doposud nebyl vydán.

Stejně široký záběr nabízí i modely inspirované vojenskou tématikou, lodní dopravou, leteckou a kosmickou technikou a modely inspirované sci-fi a fantasy nás zavedou až na samotnou hranici lidské představivosti.

Zvláštní zmínku si zaslouží unikátní dioráma polského mořského pobřeží s majáky vybudované ve spolupráci s polskými kolegy modeláři a funkční model kolejiště polického nádraží z 50. let 20. století vytvořený duchovním otcem Muzea papírových modelů v Polici nad Metují Ladislavem Badalcem.

V muzeu spatříte i nástěnnou prezentaci plakátů z uplynulých výstav papírových modelů a také se dočtete o historii papírového modelářství. Expozici doplňují vzácné ukázky vystřihovacích archů např. dřevotisky z Japonska nebo sady vojáků z konce 19. století. Více se návštěvník prostřednictvím krátkých medailonů seznámí s konstruktéry modelů tvořících pro časopis ABC a může i porovnat jejich originální kresbu s tiskem s časopisu.

Uprostřed expozice je i dílna, kde si návštěvníci mohou sami vyzkoušet vystřihnout a slepit model, který si odnesou jako ojedinělý suvenýr z návštěvy muzea.

Muzeum papírových modelů nabízí programy pro skupiny, které mohou absolvovat interaktivní program různé úrovně podle věku a schopností účastníků.

 

            Návštěvníci budou odcházet z muzea plni vzpomínek na dětství, které se jim vybaví při pohledu na modely, které sami kdysi stavěli. Pro jiné budou modely v muzeu inspirací pro vlastní tvorbu anebo si zakoupí vystřihovánku z bohatého výběru, které muzeum nabízí.

 

Zřizovatelem Muzea papírových modelů je Město Police nad Metují.


Další výstavy v Náchodě
ULOŽIT SI TUTO AKCI

Info@MPMPM.cz
http://www.MPMPM.cz