Kulturní zařízení


  

Hrad Okoř

Adresa:
Hrad Okoř
Velké Přílepy
Středočeský kraj > Kulturní akce Praha-západ

Zríceniny hradu nad malebným Zákolanským potokem za hranicemi Prahy. První opevnené budovy stály na míste dnešního hradu už ve 13. století, ale základní kámen nynejší Okore byl položen až pred rokem 1359. Stavitelem se stal bohatý pražský obcan František Rokycanský. V následujících staletích mel hrad dva významné majitele, pány z Donína a Bority z Martinic, jejichž erb mužete obdivovat na obrázku. Príslušníkem tohoto rodu byl i nechvalne proslulý Jaroslav Borita, který bojoval proti stavovské opozici tak dlouho, až byl v cervnu 1618 svržen z okna Ceské kanceláre. Ale zpátky na Okor!

Za tricetileté války byl hrad vážne ponicen. Jeho noví majitelé, jezuitská kolej u sv. Klimenta na Starém Meste pražském, nechali Okor barokne prestavet. V roce 1773 však byl rád zrušen císarem Josefem II. a hrad zacal chátrat. V 19. století nastalo jeho slavnejší období, protože si zrícenina díky své malebnosti získala obdiv mnoha umelcu a malíru, kterí Okor malovali asi nejvíce z ceských hradu. Mimochodem, tvoril tu i slavný Antonín Slavícek.

Okor byla dlouhá léta verejnosti neprístupná, to se zmenilo teprve pred nekolika lety, kdy se dockala vetší rekonstrukce. Dnes sem návštevníky láká predevším romantická podoba ruiny. Dochované je torzo hranolové veže se zbytky výstavní rane gotické kaple. Lidé mohou videt i poslední cásti opevnení a mohutných bašt.

Na konci 15. století se hrad rozrostl o pivovar, jehož základy leží v predhradí. Ve stejné dobe nechali majitelé hradu zrídit umelý rybník, který Okor obklopil ze trí stran. Dnes je místo nej fotbalové hrište.

Kulturní akce Hrad Okoř

Strana: V tuto chvíli neevidujeme kulturní akce v kulturním zařízení Hrad Okoř

Strana:
Kulturní zařízení v Praze-západ
Kulturní zařízení ve Středočeském kraji
Seznam všech kulturních zařízení