Úvod  -> Festivaly v Moravskoslezském kraji  ->  Festivaly v Jeseníku

Festival Banát letos zamíří do Rychlebských hor

Akce již proběhla

19. - 23.8.2020

Akce již proběhla

Rychlebské hory


Aktuální Festivaly v Jeseníku




Zatím neexistuje žádná akce s parametry koncert, festival, divadlo, ani výstava 2024

Popis kulturní akce Festival Banát letos zamíří do Rychlebských hor

Druhou polovinu srpna proběhne již 9.ročník netradičního hudebního festivalu Banát, na který doveze návštěvníky i účinkující speciálně vypravený Banátský expres. Cílovou stanicí však letos kvůli koronavirovým opatřením nebude rumunský Banát, jak název napovídá, ale Rychlebské hory na Jesenicku.

 

Festival v rumunském Banátu, pořádaný skupinou českých nadšenců již od roku 2012, letos poprvé dozná vynucených změn. S ohledem na zhoršující se koronavirovou situaci v Rumunsku a Srbsku se pořadatelé namísto zrušení akce rozhodli festival tentokrát přesunout na domácí půdu, konkrétně do oblasti podobající se „českým“ vesnicím v Banátu, a zvítězilo tak Račí údolí u Javorníku v opuštěných Rychlebských horách.

 

Letošní festival slibuje komornější atmosféru a příjemnější cestu

Jedním z hlavních symbolů festivalu bývá více než 1 000 kilometrů dlouhá cesta vlakem plná zábavy, které si společně užívají účinkující i návštěvníci. Vlaková výprava obvykle mívá přes půl kilometru a do cíle dopraví přes 1 200 cestujících. Navzdory letošním komplikacím pořadatelé nechtěli návštěvníky o tuto tradici připravit, a tak zájemce čeká sice menší vlaková výprava v rámci Čech, ale zato v komornější přátelské atmosféře, neboť je kapacita vlaku omezena na 300 až 450 osob dle vývoje situace.  

 

„Nevzdávat se bez ohledu na podmínky je všem ve zdejších horách vlastní, a proto máme velkou radost, že se nedali ani pořadatelé festivalu Banát a letošní ročník dokázali uspořádat. Velmi rádi budeme opět u toho a jsme přesvědčeni, že naše ryzí pivo z hor do atmosféry tohoto neobvyklého festivalu skvěle zapadne i v Rychlebských horách, tak jako tomu bylo během uplynulých ročníků festivalu a cest do Banátu,“ říká Ing. Ondřej Hnila z Pivovaru Holba, který je partnerem festivalu.

 

Festival odstartuje ve středu 19. 8. dvoukoncertem v pražských Holešovicích, ze kterých bude následně vypraven noční vlak směr Javorník. Cestující se mohou těšit také na dvouhodinovou zastávku na protažení a „snídani v trávě“ v Hanušovicích u Pivovaru Holba. Během příjemného občerstvení, včetně ryzího piva z hor, čeká hosty i hudební produkce. Očekávaný příjezd do Javorníku je plánován na čtvrtek 20. 8. kolem poledního a zbylou zhruba tříkilometrovou cestu z javornického nádraží do Račího údolí je možné pojmout procházkou, nebo využít kyvadlového autobusu v ceně vlaku. V cílové destinaci bude zároveň možnost využití záchytného parkoviště pro ty, kteří se chystají dorazit po vlastní ose.

 

Na místě vystoupí přes 20 hudebních kapel a programu nebudou chybět ani diskuzní bloky s novináři a cestovateli nebo vystoupení několika divadelních souborů. Atmosféru rumunského Banátu dokreslí areál nově zrekonstruované Tančírny, která je zdejší kulturní památkou.

 

Na zpáteční cestu se vlak vydá v neděli 23. 8. kolem poledne a opuštění soupravy bude možné v Zábřehu, České Třebové, Pardubicích a Kolíně a do Prahy by měl dorazit k večeru. Pro ty, kteří chtějí zažít netradiční zábavu, ať už cestou vlakem, kde je možné si předem zamluvit místo u své oblíbené kapely, nebo v panenské přírodě se zajímavým programem v místě festivalu, jde o ideální příležitost.

 

 

 

Festival Banát

Zvláštností rumunského hudebního festivalu je skutečnost, že je pořádán Čechy, účinkujícími jsou české kapely, které vystupují bez nároku na honorář, a spí se pod stany. I přesto se pořadatelům hlásí stovky kapel a původní hudební festival přerostl v multikulturní událost, během které jsou koncerty doplňovány divadelními představeními a nejrůznějšími přednáškami.

 

Základy festivalu sahají do roku 2012, kdy skupinka českých nadšenců objevila kouzlo malebné osady Eibentál (Tisové údolí) v Banátské oblasti Transylvánských Karpat.  Nachází se zde 6 vesnic, ve kterých žijí potomci českých přistěhovalců, žijících zde od roku 1823. V bývalé hornické osadě zůstaly po ukončení těžby již jen dvě stovky starousedlíků, ovšem v posledních letech se opět demografická křivka otáčí směrem vzhůru. Možná je to i tím, že většina organizátorů nebo i účinkujících si postupně vybudovala k oblasti osobní vztah, někteří si zde dokonce našli životní partnery a přestěhovali se natrvalo. Vybudovali restauraci, kulturní dům, v plánu je i postavení pivovaru a funguje zde dokonce i česká škola s českým učitelem. Pomalu ale jistě se tak daří zejména díky festivalu vracet místu vytrácející se život.

 

Více informací k festivalu i dopravě na něj naleznete na: www.festivalbanat.cz

                                                                                                               www.visitbanat.com

 

Pivovar HOLBA, a. s., tradiční český výrobce (od roku 1874) se sídlem v Hanušovicích je společně s pivovary ZUBR a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Holba je regionální pivovar s celostátním dosahem, pivo však také vyváží např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska, Ruska atd., ale třeba i do Kolumbie.

Nejprodávanějším pivem je 11° ležák Holba Šerák, aktuálně se pyšnící zlatými medailemi z European Beer Challenge (EBC) a World Beer Awards (WBA) a oceněním Výrobek Olomouckého kraje. Úspěchy však slaví také Holba Premium – zlatá na EBC a stříbrná na WBA a druhé místo v soutěži České pivo. Jedinečnou součástí produkce pivovaru je výhradně čepovaný ležák Holba Keprník, vyráběný z podhorských ječmenů a ručně česaného horského chmele.


Další festivaly v Jeseníku
ULOŽIT SI TUTO AKCI